blogfoto1
01
OKT

Hoe kies ik de juiste gordijnen?

Gordijnen kleden je woning aan. Ze hebben veel invloed op de sfeer in je interieur. Met een goede keuze van gordijnen kun je een vertrek een eigen uitstraling, stijl en ambiance geven. Er zijn ook andere redenen zijn om gordijnen te nemen. Gordijnen zijn geluiddempend, gaan inkijk tegen en werken energiebesparend. En je kunt met gordijnen je slaapvertrek donker maken zodat je goed kunt slapen. Realiseer je bij je keuze ook dat gordijnen zowel van binnen als van buiten worden gezien.

Soorten gordijnen

In de eerste plaats heb je overgordijnen, vitrage en inbetweens. Overgordijnen zijn meestal van een ondoorzichtige stof en houden de lichtinval van buiten tegen. Ze worden over het algemeen in combinatie met vitrage of andere gordijnen toegepast. Vitrages zijn doorzichtig en temperen de inval van daglicht. Inbetweens zitten wat doorzichtigheid betreft tussen overgordijnen en vitrage in. Gekozen kan worden voor verschillende materialen die meer of minder doorzichtig zijn.

Daarnaast heb je nog gordijnen met een specifieke constructie. Denk aan paneelgordijnen, rolgordijnen, lamelgordijnen en vouwgordijnen. Paneelgordijnen zijn gemaakt van verticale banen stof die achter elkaar geschoven kunnen worden. Afhankelijk van de keuze van de stof zijn ze meer of minder transparant. Rolgordijnen hebben een oprolmechanisme waarmee het gordijn naar boven kan worden opgerold. Lamelgordijnen bestaan uit verticale banen stof of kunststof die door draaiing geopend en gesloten worden. Vouwgordijnen worden geopend door ze op te trekken. De stof wordt daarbij opgevouwen met horizontale plooien.

Ruimtelijk effect

Door gordijnen lijkt een kamer altijd (een beetje) kleiner. Dat hoeft geen probleem te zijn. Door een juiste keuze kun je bepaalde effecten juist versterken waardoor je harmonie en sfeer creëert. Kies in een kleine ruimte voor gordijnen in een effen kleur. Drukke patronen laten een ruimte kleiner lijken. Een ruimte lijkt groter door lange gordijnen; als het kan vanaf het plafond tot aan de vloer. Een verticaal patroon ven bijvoorbeeld strepen versterkt dat effect. Gordijnen die links en rechts worden opgehaald met embrasses hebben een versmallend effect. Een mooi verbredend effect krijg je als je de gordijnen links en rechts van het raam over de muur door laat lopen. Een hoog raam kun je breder en lager laten lijken door een brede koof aan de bovenkant. Kies bij een laag raam voor lange verticaal doorlopende gordijnen vanaf het plafond tot de vloer.

Lichtinval

Gordijnen kunnen werken als lichtfilter of lichtblokkade. Vitrages laten het daglicht vrij naar binnen stromen. Voor alle andere gordijnen is de keuze van de stof bepalend voor de lichtinval. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “hoeveel zonlicht komt er gedurende de verschillende perioden van het jaar binnen en hoeveel vind ik plezierig.” Veel direct zonlicht in een vertrek dan kan dat leiden tot verkleuring van je meubels, tapijten en decoraties. Kies dan bijvoorbeeld voor een enkele laag lichtdoorlatende inbetweens die de lichtinval temperen. Gordijnen in een slaapkamer kun je voorzien van een voering waardoor de slaapvertrekken extra donker worden. Voor de kinderkamer is dat zo wie zo een aanrader omdat kinderen vaak al gaan slapen terwijl het buiten nog licht is.

Stijl

Zorg er voor dat je gordijnen passen bij de stijl van je inrichting. Is die romantische, klassiek of modern. Verschillende stijlen door elkaar maakte een inrichting rommelig. De stijl van je gordijnen wordt bepaald door de (dikte van) de stof, het dessin, de kleur, de plooien en draperieën en het ophangsysteem. In een klassiek interieur staan bijvoorbeeld gordijnen met geplooide, rijke stoffen goed, terwijl rechte lichte gordijnen goed passen in een modern interieur.

Sfeer

Sfeer krijg je onder andere door met laagjes te werken. Een combinatie van vitrage met overgordijnen in een warme tint geeft een intieme sfeer. Dubbele gordijnen geven een luxe uitstraling. De kleur die je kiest is erg belangrijk voor de sfeer. Zorg er voor dat de kleur van de gordijnen harmonieert met de kleuren van de muren en die van je meubels. Je kunt om daar meer zicht op te krijgen van te voren een collage maken van foto’s uit tijdschriften, foto’s van je interieur, staaltjes stof en tapijt en kleurkaarten. Realiseer je dat je later de kleur van de wanden gemakkelijker aan kunt passen dan die van de gordijnen. Kies voor kleine ruimten gordijnen met een lichte kleur en met een neutraal patroon. Als je gordijnen in dezelfde kleur neemt als de wand wordt de wand meer één geheel.

Isolatie

Gordijnen houden tocht en kou tegen. Over het algemeen geldt hoe dikker de stof hoe betere de isolatie. Sluit de gordijnen als het kouder wordt zoveel mogelijk. Dat bespaart stookkosten. Hang geen dikke isolerende gordijnen voor de radiatoren. Die houden warmte tegen.

Akoestiek

Gordijnen hebben een dempende werking op geluid. Er zijn ook speciale gordijnen te koop met een extra geluidisolerende werking.

Neem vrijblijvend contact met ons op